Image Image Image 01 Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Comunicate de presă

Simpozion județean „Dobrogea – mozaic dialectal și etnic”, ediția I

16.06.2014

DSC01678

Joi, 12 iunie 2014, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a organizat  în Sala de festivități a Colegiului Național de Arte „Regina Maria” Simpozionul județean  „Dobrogea – mozaic dialectal și etnic”, o temă deosebit de importantă și actuală la care au participat cadre didactice din învățământul universitar și preuniversitar, invitați din rândul minorităților din Dobrogea.

La prezentările date, au răspuns câțiva profesori de la Universitatea „Ovidius” din Constanța, autori ai unor lucrări de referință privind tema simpozionului, precum prof. univ. dr. emerit Marin Petrișor, prof. univ. dr. Stoica Lascu, conf. univ. dr. Nistor Bardu și lect. univ. dr.  Cosmin Căprioară.

Desfășurat pe două sesiuni, pentru elevi și pentru profesori, simpozionul a  avut drept obiectiv evidențierea rolului școlii în păstrarea valorilor identitare, în conservarea tradițiilor și a obiceiurilor. Lucrările au evidențiat interesul pe care îl trezește această temă de actualitate, importantă, atât asupra cercetării științifice, cât  și sub aspect educațional.

Simpozionul a fost urmat de un spectacol  în cadrul căruia elevii au prezentat un moment artistic reprezentativ pentru fiecare etnie și pentru dialectul aromân.  Spectacolul, coordonat de către doamna prof. Roxana Mitan de la Palatul Copiilor, a cuprins „un mozaic” de 10 momente artistice  prin care a fost ilustrat  specificul fiecărei etnii. Au urcat, rând pe rând, pe scena Colegiului Național de Arte „Regina Maria” eleva Anaida Sarchizian (Școala Gimnazială Nr. 38 „D. Cantemir”), elevul Cuclea Mădălin (Colegiul Național „Mihai Eminescu”), elevii Palatului Copiilor Constanța, ai Școlii Gimnaziale Nr. 30 „Gh. Țițeica”, ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 Ghindărești, ai Școlii Gimnaziale Nr. 12 „B. P. Haşdeu” și ai Liceului Tehnologic Cogealac.  De asemenea, au  participat și ansambluri ale  Comunității Elene  „Elpis”, ale Uniunii Democrate Turce  din România și ale Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România.

Referitor la organizarea și desfășurarea acestui simpozion, prof. univ dr. Marin Petrișor a menționat: „Apeciez ținuta științifică și pedagogică a comunicărilor și consider simpozionul o manifestare notabilă și serioasă. Propun extinderea cercetărilor și asupra grupurilor sociale de vorbitori ai dialectului aromân și meglenoromân, care ar putea întregi această cercetare. Prin colaborare s-ar putea întocmi o arhivă dialectală și chiar un atlas lingvistic al dialectelor de origini diferite din Dobrogea.”

Cu acest prilej, inspectorul școlar general, prof. dr. Răducu Popescu, a declarat: „Consider că școlii îi revine un rol foarte important în insuflarea dorinței de păstrare și de promovare a identității culturale a comunităților din care fac parte, de prețuire a tradițiilor și obiceiurilor, fiind, totodată, o dovadă a  respectului față de istorie și față de trecut. Trebuie să evidențiem că  Dobrogea este dintotdeauna un model de conviețuire multietnică și că păstrarea identității începe în familie și continuă în comunitate și în școală.”

Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Universitatea „Ovidius” Constanța, Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale, Comunitatea Elenă „Elpis” din Constanța, Uniunea Democrată Turcă din România, Uniunea Armenilor din România, filiala Constanța și Palatul Copiilor din Constanța.

 DSC01690