11.09.2013
Inspectorul şcolar general, prof.dr. Răducu Popescu a susţinut în cursul zilei de marţi, 10 septembrie a.c., o conferinţă de presă, la Palatul Copiilor având ca subiecte pe ordinea de zi: stadiul pregătirii unităţilor de învăţământ pentru începutul anului şcolar dar şi încheierea unui protocol de colaborare între Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Inspectoratul Teritorial de Muncă.
Astfel, în ceea ce priveşte stadiul de pregătire a unităţilor şcolare din judeţul Constanţa, 393 de unităţi de învăţământ sunt autorizate să înceapă anul şcolar, 68 de unităţi sunt în curs de autorizare, iar 42 de unităţi nu au depus solicitări de autorizare. În acest sens, inspectorul şcolar general, prof.dr. Răducu Popescu a declarat că pregătirile şcolilor pentru începerea anului şcolar, în proporţie de 78%, sunt finalizate. „Timp de două săptămâni, atât eu, cât şi inspectorii ISJ Constanţa am mers în vizite, în judeţ, în unităţile de învăţământ pentru a ne asigura că toţi directorii au reuşit şi vor reuşi să termine cu pregătirile până la începerea anului şcolar. În toate unităţile de învăţământ în care am mers se derulau activităţi de igienizare, iar directorii au fost preocupaţi să-şi îndeplinească sarcinile pe care le au şi să pregătească anul şcolar aşa cum trebuie”, a declarat inspectorul şcolar general, Răducu Popescu.
De altfel, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa desfăşoară, în aceste zile, controale în toate unităţile de învăţământ din judeţul Constanţa. “Controlul va dura trei săptămâni, la finalul cărora vom face cunoscute unităţile găsite cu nereguli, respectiv lipsa apei curente, neigienizarea grupurilor sanitare sau săli de clasă care nu au suportat igienizări”, a declarat directorul DSP, dr. Constantin Dina, prezent la conferinţa de presă.
Referitor la stadiul ocupării posturilor/catedrelor vacante, inspectorul şcolar general adjunct, prof. Mircea Vrană a precizat că, pentru perioada 11-13 septembrie a.c., au mai rămas vacante 220 de posturi (141 în rural şi 79 în urban). „Pentru educatoare avem 63 de posturi, 106 la învăţători, iar 51 de posturi sunt pentru alte discipline”, a declarat inspectorul şcolar general adjunct, prof.Mircea Vrană.
Tot în conferinţă, inspectorul şcolar general, prof.dr. Răducu Popescu a prezentat noutăţile în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea examenelor naţionale pentru anul şcolar 2013-2014. Printre schimbările anunţate de Ministerul Educaţiei Naţionale se pot enumera, creşterea ponderii mediei la Evaluarea Naţională la 75%, faţă de 50% cât a fost până acum şi reducerea la 25% a ponderii notelor din ciclul gimnazial pentru admiterea la liceu, introducerea, în premieră, a simulării la clasa a XI-a.
Nu în ultimul rând, inspectorul şcolar general, prof.dr. Răducu Popescu a încheiat un protocol de parteneriat cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanţa privind colaborarea în cadrul proiectului “Valenţe culturale ale securităţii şi sănătăţii în muncă”. Proiectul urmărește pregătirea tinerilor, anterior intrării lor pe piața forței de muncă, cu privire la riscurile profesionale, la drepturile și obligațiile lucrătorilor. Grupul ţintă al proiectului îl reprezintă elevii și cadrele didactice din liceele care au filiera tehnologică, filiera teoretică cu profil real, învățământ special și special integrat.
[scrollGallery id=35]