Image Image Image 01 Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Activități Recente

Conferinţă de presă, 6 mai 2014

7.05.2014

DSC01445

Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a organizat marţi, 6 mai a.c., o conferinţă de presă, în sala „Mihail Miron Bibu” a Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria”. Pe ordinea de zi s-au aflat următoarele subiecte: Evaluările Naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, examenul de bacalaureat – sesiunea specială pentru olimpici, etape desfăşurate privind mobilitatea personalului didactic şi Târgul ofertelor educaţionale, 29-30 mai 2014.

Prezent la conferinţă, managerul Direcţiei Judeţene a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor Constanţa, Dan Cojocaru, a reliefat principalele obiective şi rezultate obţinute până în prezent, în cadrul proiectului cultural „Ovidius” – proiecţie de filme istorice despre marile personalităţi din viaţa culturală, ştiinţifică şi artistică a României, iniţiat de D.J.D.E.F Constanţa, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa. „Proiectul a debutat la data de 27 martie şi s-a realizat prin deplasarea personalului DJDEF Constanţa în diferite localităţi din judeţele Constanţa şi Tulcea – Ostrov, Murfatlar, Ovidiu, Medgidia, Cumpăna, Chirnogeni, Jurilovca, în care au fost proiectate filme la nivelul unităţilor de învăţământ. Proiectul s-a desfăşurat pe parcursul a 10 zile, au fost realizate 21 de proiecţii cinematografice având un număr total de 3.493 de beneficiari – elevi ai claselor I-VIII. Primele trei proiecţii de filme au fost „Amintiri din copilărie” de Ion Creangă, „Dumbrava minunată” de Mihail Sadoveanu şi „D’ale Carnavalului” de Ion Luca Caragiale, selecţia filmelor realizându-se în funcţie de programa şcolară de la disciplinele limba şi literatura română şi istorie. Prin acest proiect intenţionăm să aducem tinerii către lectură, făcând drumul invers de la film către carte”.

Referitor la Evaluările Naţionale, la nivelul judeţului Constanţa, numărul total de elevi înscrişi în cls. II, IV şi VI  este de  20.400 (clasa a II-a – 7.104, clasa a IV-a – 6.582 şi clasa a VI-a – 6.754). Atât metodologia, cât şi calendarul privind organizarea şi desfăşurarea Evaluărilor Naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a în anul şcolar 2013-2014, precum şi modele de teste se găsesc postate pe website-ul http/www.subiecte2014.edu.ro şi pe website-ul https://isjcta.ro/?page_id=1388.

Un alt punct menţionat pe ordinea de zi – sesiunea specială a examenului de bacalaureat 2014. În acest sens, 3 dintre cei 4 absolvenţi de liceu care fac parte din loturile naţionale de pregătire pentru competiţiile internaţionale pe discipline şcolare din Constanţa vor susţine examenul de bacalaureat – Vlad Coşoreanu, elev la Liceul Teoretic „Ovidius”, Biologie, Maria Teodora Ilie, de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, Biologie, Ştefania Lucica Moroianu, de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, Fizică, iar elevul Iani Alexandru Cucliciu de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” nu va participa în această sesiune specială, întrucât va susţine admiterea la o universitate din străinătate. Sesiunea examenului de bacalaureat pentru olimpici va avea loc în perioada 17 mai – 30 mai 2014, fiind organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova. Calendarul examenului de bacalaureat este postat pe website-ul https://isjcta.ro/?page_id=1388, secţiunea Bacalaureat 2014.

De asemenea, în cadrul conferinţei, au fost prezentate datele statistice ale etapelor de mobilitate a personalului didactic care s-au desfăşurat până în prezent: completarea și întregirea normei didactice, transfer prin restrângere de activitate, pretransfer consimțit între unități de învățământ, menținere ca titular după împlinirea  vârstei de pensionare, repartizarea pe perioadă nedeterminată cf. art. 253 din Legea Educaţiei Naţionale și recunoașterea calității de titular după împlinirea vârstei de pensionare. În ceea ce priveşte concursul pentru ocuparea posturilor didactice vacante/rezervate 2014, la nivelul municipiului Constanţa s-au stabilit cinci centre de concurs. Informaţiile privind  înscrierea candidaţilor, calendarul şi centrele de concurs, fiind  postate pe website-ul https://isjcta.ro/?cat=240.

Totodată, inspectorul şcolar general, prof.dr. Răducu Popescu, a dispus încetarea detaşării în interesul învăţământului din funcţia de director a domnului prof. Erol Nurla de la Şcoala Gimnazială 23 August, a domnului prof. Laurenţiu Bulgaru de la Liceul Teoretic „Carmen Sylva” din Eforie Sud – din cauza neîndeplinirii atribuţiilor de director – şi a doamnei prof. Roxana Sandu de la Şcoala Gimnazială Nr.2 „Sfântul Andrei” din Mangalia, care a solicitat încetarea detaşării din  motive personale. Astfel, au fost numiţi în funcţia de director, începând cu 14 aprilie a.c., respectiv 5 mai a.c., prof. Cristina Stanciu – Liceul Teoretic „Carmen Sylva” din Eforie Sud, prof. Ioana Mihai – Şcoala Gimnazială 23 August. Doamna prof. Ecaterina Nour de la Şcoala Gimnazială Nr.2 „Sfântul Andrei” din Mangalia a fost aleasă prin vot secret în cadrul Consiliului profesoral, la care a participat şi inspectorul şcolar general.

Nu în ultimul rând, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa organizează, în perioada 29-30 mai 2014, la Pavilionul Expoziţional din Mamaia, Târgul ofertelor educaţionale.

 DSC01442