Image Image Image 01 Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Comunicate de presă

Elevii de liceu participă la regionala de la Constanţa a Concursului Naţional „Tinerii Dezbat”

În perioada 21- 22 mai 2016, în 9 județe din țară și în municipiul București, aproximativ 800 de elevi din România dezbat în cadrul competițiilor regionale următoarele trei moţiuni:

Educația civică ar trebui să fie materie obligatorie în programa școlară pentru liceu

• Ar trebui aplicate măsuri de toleranță zero pentru actele de discriminare din școli

• Drepturile copilului ar trebui să fie obiect de studiu pentru toți elevii

La Constanţa, competiția va avea loc la Liceul Tehnologic „Gheorghe Miron Costin”și reunește 21 de echipe formate din elevi de liceu reprezentând 21 de unități de învățământ din patru județe (7 din Constanţa, 7 din Tulcea, 4 din Ialomiţa şi 3 din Călăraşi) care se vor confrunta ideatic pe cele trei moțiuni.

Ajuns la cea de-a VII-a ediție, Concursul Naţional „Tinerii Dezbat” este cunoscut ca „olimpiada dezbaterilor”, fiind inclus în Calendarul concursurilor naţionale şcolare finanţate de către Ministerul Educaţiei Naționale şi Cercetării Ştiinţifice în anul şcolar 2015-2016. În urma etapei judeţene şi a seminariilor, 270 de licee s-au calificat la etapa regională ce se va desfăşura în 10 centre regionale: Bucureşti, Botoşani, Iaşi, Galaţi, Constanţa, Slatina, Sinaia, Miercurea Ciuc, Hunedoara şi Oradea.

În urma etapei regionale, echipele de pe primele locuri se vor califica în finala naţională, găzduită anul acesta de judeţul Sălaj, la Zalău, în perioada 10-12 iunie a.c.

Concursul Naţional „Tinerii Dezbat” – www.tineriidezbat.ro este organizat de Ministerul Educaţiei Naționale şi Cercetării Ştiinţifice alături de partenerii săi – ARDOR (Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică), în parteneriat cu Romanian-American Foundation, Reprezentanţa UNICEF în România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice

Informaţii suplimentare:

Iniţiat în 2010 de Ministerul Educaţiei, Concursul Naţional „Tinerii Dezbat” – www.tineriidezbat.ro – este cel mai amplu campionat de dezbateri adresat elevilor de liceu din România. Alcătuit din 3 etape competiţionale distincte (judeţeană, regională şi naţională) şi un seminar de formare adresat profesorilor coordonatori, Concursul „Tinerii Dezbat” invită profesorii alături de elevii lor într-o experienţă de învăţare a argumentării şi de formare a gândirii critice.

Dezbaterile, în formatele practicate de universităţi prestigioase din lume, sunt exersate în România, de peste cinci ani, în cluburile de dezbateri din şcoli şi, de peste 20 de ani, în cluburile ARDOR. Concursul „Tinerii Dezbat” aduce mişcarea de dezbateri la amploarea pe care o are în majoritatea ţărilor democratice cu bune practici în domeniul educaţional.