12.02.2014
Marţi, 11 februarie a.c., inspectorul şcolar general, prof. dr. Răducu Popescu, a încheiat un protocol de colaborare cu Asociaţia De-a Arhitectura din Bucureşti, prin care se va dezvolta şi promova educaţia de arhitectură şi mediu construit în rândul elevilor claselor a III-a şi a IV-a începând cu anul şcolar 2014-2015.
Potrivit arhitectului Corina Croitoru, membru fondator al Asociaţiei De-a Arhitectura, în prezent, cursul se predă, deja, în 60 de clase din opt oraşe, urmând ca la Constanţa, cursul să fie introdus în zece clase, în diferite şcoli din judeţ, începând cu anul şcolar 2014-2015. Prima unitate de învăţământ unde se va preda cursul de arhitectură este şcoala Nr.39 „Nicolae Tonitza”. „Cursul este predat prin joc şi experimente, iar copiii au parte de expediţii în jurul şcolii unde observă, de unde îşi iau datele pe care apoi le analizează în clasă, urmând ca spre finalul cursului să facă o machetă a oraşului ideal pe care şi-l imaginează şi în care îşi pun toate visele şi speranţele lor”, a precizat arh. Corina Croitoru în cadrul conferinţei de presă.
Astfel, în baza protocolului încheiat, se va realiza o sesiune de training pe problematica specifică programului educaţional, în luna septembrie 2014, realizat de Asociaţia De-a Arhitecura şi finanţat de Uniunea Arhitecţilor din Bucureşti prin care arhitecţii vor învăţa noţiuni pedagogice, iar învăţătorii vor studia noţiunile de bază despre mediul construit. Cursul se va desfăşura o dată pe săptămână, pe parcursul unui an şcolar şi va cuprinde, atât ore bricolare, expediţii în jurul şcolii, cât şi ore teoretice.
Cu acest prilej, inspectorul şcolar general, prof. dr. Răducu Popescu, a declarat: „Este un protocol foarte important pe care eu, în calitate de părinte, îmi doresc să se materializeze. În baza acestui protocol, partenerii noştri vor desfăşura activităţi specifice profesiei de arhitect în unităţile de învăţământ din judeţul Constanţa. Cred cu tărie că şcoala are nevoie de aportul specialiştilor din toate domeniile. Acest prim pas pe care îl fac prin voluntariat arhitecţii ar trebui urmat apoi de ingineri, de către medici, poliţişti şi de către cei din administraţia locală”.