Image Image Image 01 Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Activități Recente

Conferinţă de presă, 8 iulie 2013

8.07.2013

DSC00117

Inspectorul şcolar general, prof. dr. Răducu Popescu, a susţinut în cursul zilei de luni, 8 iulie a.c., o conferinţă de presă având ca subiecte pe ordinea de zi: rezultatele examenelor naţionale, dar şi admiterea în învăţământul liceal şi profesional pentru anul şcolar 2013-2014.

Astfel, rezultatele finale de la Evaluarea Naţională relevă o promovabilitate de 75,76%. La disciplina Limba şi literatura română, după contestaţii, din cei 5.436 de absolvenţi prezenţi la proba scrisă, 4.509 au luat peste 5,00 (82,947%), iar la matematică, după contestaţii, din cei 5.413 candidaţi prezenţi la proba scrisă, 3.820 au obţinut peste 5,00 (70,57). Rezultatele finale ale Evaluării Naţionale, după contestaţii, sunt  postate pe site-ul https://isjcta.ro/?cat=233

 „Preocuparea noastră permanentă în organizarea acestor examene a fost să respectăm cu stricteţe metodologiile, astfel încât ele să se desfăşoare în condiţii optime.” a declarat inspectorul şcolar general, prof. dr. Răducu Popescu.

În cadrul examenului,  10 elevi s-au remarcat prin obţinerea  notei 10 la ambele probe: Bratu Maria Alexandra de la Şcoala Gimnazială „C-tin Brâncuşi” Medgidia, Caraman Ioana de la Colegiul Naţional Pedagogic „C-tin Brătescu”, Preda Iulia Gabriela de la Şcoala Gimnazială Nr. 22 „I.C.Brătianu”, Gulea Georgiana Lorena de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, Mirea Maria Antonia de la Liceul Teoretic „Decebal”, Mitea Maria Cristina de la Şcoala Gimnazială Nr.8 Constanţa, Drăguşin Sabina de la Şcoala Gimnazială Nr.37, Pavel Ada de la Liceul Teoretic „Ovidius”, Costache Paula Diana de la Şcoala Gimnazială Nr.29 „M. Viteazu” şi Vintilă Andreea de la Liceul Teoretic „Ovidius”.

În ceea ce priveşte admiterea în învăţământul liceal şi profesional pentru anul 2013-2014, inspectorul şcolar general adjunct, prof. Mircea Vrană, a prezentat calendarul şi cele trei etape de înscriere în învăţământul liceal şi profesional. Ierarhia absolvenţilor din judeţul Constanţa a fost postată atât pe forumul ISJ Constanţa, cât şi pe site-ul instituţiei: https://isjcta.ro/?p=1423

Referitor la examenul naţional de bacalaureat, ale cărui probe scrise s-au încheiat pe data de 5  iulie 2013,  prof. dr. Răducu Popescu a declarat: „Preocuparea noastră pentru respectarea metodologiei de organizare şi desfăşurare a  examenului de bacalaureat a condus la situaţii fără precedent înregistrate  în ultimii 20 de ani în  învăţământul constănţean.”

Promovabilitatea la nivelul judeţului Constanţa, în această sesiune de bacalaureat, înainte de contestaţii, este de 54,28 %. În ceea ce priveşte promovarea pe filiere, situaţia se prezintă astfel: absolvenţi din promoţia curentă şi anterioară, filiera Tehnologică – 37, 14 %; absolvenţi din promoţia curentă şi anterioară, filiera Teoretică – 80, 42 %; absolvenţi din promoţia curentă  şi anterioară, filiera Vocaţională – 84, 48 %.  Candidaţii din seria curentă au promovat examenul de bacalaureat în proporţie de  60 60, %, iar  dintre candidaţii din seriile anterioare au promovat  31,37 %.

Anul trecut şcolar, în sesiunea de bacalaureat iunie-iulie 2012, s-a înregistrat  o promovabilitate  de 45, 17 %, înainte de contestaţii.

La sesiunea de bacalaureat din acest an au fost eliminaţi 70 de candidaţi pentru fraudă şi tentativă de fraudă:  21 de absolvenţi, în prima zi a examenului, 28, la cea de-a doua probă şi 21,  la ultima probă. Potrivit metodologiei de organizare a examenului, cei 70 de candidaţi care au fost eliminaţi de la examen au pierdut dreptul de a susţine examenul de bacalaureat în următoarele două sesiuni.

În urma centralizării rezultatelor, la nivelul judeţului Constanţa,  27 de unităţi de învăţământ au înregistrat o promovabilitate  de peste 50%, iar 35 nu au reuşit să depăşească proporţia de 50 %.

Inspectorul şcolar general, prof. dr. Răducu Popescu, a precizat că, din păcate, judeţul Constanţa  ocupă locul fruntaş în clasamentul fraudei la Bacalaureat, cu un procent de 30. „Aceste rezultate mă fac să cred că putem continua acel moment 0 în educaţie început odată cu preluarea Ministerului Educaţiei Naţionale de către ministrul Liviu Pop, continuat de doamna Ecaterina Andronescu şi, în prezent, coordonat de ministrul Remus Pricopie. Nu ne-am propus şi nici nu ne-am dorit ca acest judeţ să fie pe primul loc la numărul fraudelor constatate. Avem cei mai mulţi absolvenţi eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă, o proporţie de 30% din numărul total al candidaţilor eliminaţi la nivel naţional, majoritatea cazurilor fiind constatate de inspectorii şcolari din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa. Fiecare situaţie a fost atent evaluată fără a depăşi limitele metodologiei. Nu suntem toleranţi cu elevii care vor să copieze. Nu tolerăm nici profesorii care încurajează sau fraternizează cu elevii. Nu am nicio ezitare în a lua măsurile prevăzute de metodologie şi de lege de a sancţiona aceste cadre didactice care nu-şi îndeplinesc sarcinile pe care le au şi nici nu-şi asumă rolul de formator şi de profesor.” a spus prof. dr. Răducu Popescu.

Tot inspectorul şcolar general, prof.dr. Răducu Popescu a adăugat că numărul elevilor eliminaţi pentru fraudă şi tentativă de fraudă ar fi fost mult mai mare dacă nu ar fi fost avertizaţi dinainte de către inspectorii şcolari. „Zeci de telefoane au identificat inspectorii şcolari înainte de examen cu toate că absolvenţii cunoaşteau regulile dinainte”, a spus prof.dr. Răducu Popescu.

În finalul conferinţei, inspectorul şcolar general a prezentat cele trei cazuri de fraudă din cadrul unităţilor de învăţământ care au necesitat implicarea organelor de anchetă: Liceul Teoretic „G. Călinescu”, Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia şi Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” din Năvodari: „În cele trei cazuri de fraudă evidentă, de la Mangalia, Năvodari şi Liceul Teoretic George Călinescu, s-au luat măsuri imediate. De fiecare dată am fost înştiinţat, iar eu am sesizat mai departe instituţiile competente,  poliţia şi procuratura. La Mangalia, când am ajuns, poliţia era deja acolo. Subiectele rezolvate şi fotocopiate au fost găsite pe băncile a doi candidaţi. În prezent, se caută autorul. La cealaltă unitate şcolară, Liceul Teoretic „George Călinescu”, unde s-au găsit bani în şerveţel am fost sesizat imediat. Asistenţii au fost schimbaţi pe loc. La Năvodari, eleva care a fost eliminată a declarat că s-a întâmplat acest lucru pentru că nu a dat bani asistenţilor. Au fost, de asemenea, cazuri când am înlocuit preşedintele comisiei de Bacalaureat încă din prima zi de examen pentru nerespectarea metodologiei. Pentru ultima probă, desfăşurată vineri, 5 iulie, am propus Ministerului Educaţiei Naţionale schimbarea celui de-al doilea preşedinte pentru nerespectarea precizărilor metodologice, cu toate că  inspectorii şcolari care au monitorizat centrul respectiv i-au semnalat abaterile de la prevederile metodologice”, a declarat inspectorul şcolar general, prof. dr. Răducu Popescu.