Image Image Image 01 Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Activități Recente

Educaţie juridică în unităţile de învăţământ din municipiul şi judeţul Constanţa

31.03.2014

DSC01233

Inspectorul şcolar general, prof.dr. Răducu Popescu a organizat în cursul zilei de luni, 31 martie a.c., un briefing de presă pe tema realizării educaţiei juridice în unităţile de învăţământ preuniversitar, în baza protocolului de colaborare încheiat între Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Justiţiei, Ministerul Public şi Consiliul Superior al Magistraturii.

În cadrul briefingului de presă, inspectorul şcolar general, prof.dr. Răducu Popescu a menţionat că în unităţile de învăţământ din municipiul şi judeţul Constanţa se vor desfăşura activităţi de voluntariat privind educaţia juridică susţinute de procurori şi judecători de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi de la Tribunalul Constanţa. Este un demers pe care noi, sistemul preuniversitar îl salutăm, este binevenit şi considerăm că este unul foarte important. De altfel, implicarea procurorilor şi judecătorilor în actul educaţional trebuie să se deruleze în egală măsură atât în sensul stabilit prin protocol către elevi, cât şi prin prelegerile lor la orele de dirigenţie sau la cultură civică, dar şi la întâlnirile cu părinţii”.

Prezentă la briefing, judecătorul Mihaela Cristina Mocanu, vicepreşedinte al Tribunalului Constanţa, a precizat că tematica propusă de procurori şi judecători este una în concordanţă cu programa şcolară. „De exemplu, la clasa a VII-a, nivel gimnazial, disciplina Cultură Civică, vor fi intervenţii ale practicienilor dreptului pe următoarele teme: viaţa în societate, drepturi şi îndatoriri cetăţeneşti, drepturile omului, libertatea şi responsabilitate, iar la nivel liceal, disciplina Filosofie – elemente referitoare la egalitate şi dreptate idealul democratic şi drepturile omului, discriminarea, Sociologie – probleme sociale (discriminarea, infracţionalitatea, conflictele sociale, corupţia), Studii Sociale – principiile democraţiei, domnia legii, cetăţenia, separarea legilor”.

Totodată, inspectorul şcolar general, prof, dr. Răducu Popescu, a adăugat că temele vor fi alese în raport cu evenimentele pe care le vedem şi le trăim. „Aceste întâlniri cu profesioniştii din justiţie au ca rol formarea unei imagini corecte a ceea ce înseamnă delincvenţă, problematica dreptăţii şi egalităţii, problema corupţiei etc. În judeţul Constanţa vor fi alese şcoli gimnaziale, licee din municipiul Constanţa, Medgidia, Mangalia şi din Hârşova, într-o primă etapă. Ne vom adresa elevilor din clasele a VII-a şi a VIII-a, nivel gimnazial şi celor din clasa a XII-a, nivel liceal. Modul în care vor fi alese aceste unităţi şcolare ţine foarte mult de programul pe care îl au procurorii sau judecătorii, în funcţie de activităţile profesionale pe care dânşii le promovează, noi punându-le la dispoziţie din reţeaua şcolară a judeţului Constanţa toate unităţile de învăţământ”.

Nu în ultimul rând, inspectorul şcolar general, prof.dr. Răducu Popescu s-a arătat încrezător că aceste activităţi de implementare a Protocolului vor avea un impact pozitiv şi un efect favorabil asupra elevilor din municipiul şi judeţul Constanţa.